03/11/2017

L'espectacle ‘Tandarica Circus’ tanca la temporada 2017 amb una minigira per Colòmbia


Tot i que Cia. Passabarret es va formar l’any 1995, està clar que el seu espectacle bandera, amb què més actuacions han realitzat tant nacionalment com internacional i que, de fet, és tot un alter-ego de la companyia, és el seu ‘Tandarica Circus’. Aquest espectacle, creat el 2004 com a coproducció amb el Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, ha desfilat per pràcticament tots els festivals més representatius d’arts escèniques de carrer de l’Estat, passant també per França, Cuba, Holanda o, més recentment, Colòmbia, on han fet una minigira que els ha portat per diferents festivals a les rodalies de Bogotà.

Cia. Passabarret acaba de tornar de Colòmbia, on han tancat la temporada 2017 amb una gira que ha portat el seu espectacle “Tandarica Circus” al Festival Al Aire Puro de Bogotá, el Festival Internacional de Teatro Callejero de Mesitas i a la Muestra de Teatro de la Perseverancia. En poc més d’una setmana, la companyia vallenca ha realitzat quatre funcions del seu espectacle clàssic, que recrea les accions esbojarrades d’una troupe de pallassos desastrosa i irreverent que ells mateixos denominen “retro-balkan-rock’n’roll circus”. Aquest espectacle porta ja catorze temporades en cartell, un fet gens habitual en companyies de circ i teatre de carrer.

“Durant molts anys hem estat més reconeguts pel nom Tandarica que pel propi nom de la companyia”, explica David Sancho, membre de Cia. Passabarret. De fet, l’espectacle ha anat evolucionant amb els anys, és a dir, cada temporada ha anat canviant números i personatges. Els seus inicis van anar sempre lligats a una banda de música balcànica en directe, passant per la inclusió del carismàtic i prestigiós pallasso nord-americà Jango Edwards com a membre de l’equip artístic o fins i tot una temporada amb carpa de circ, que va realitzar una gira per Catalunya el 2014, sent un dels pocs circs itinerants de l’any en actiu.

“Aquest espectacle representa molt per Cia. Passabarret, ens ha obert les portes a infinitat de festivals i programacions on mai haguéssim pensat poder-hi ser”, explica Sancho. “Aglutina les característiques individuals dels membres de la companyia, i passa per ser un espectacle de pallassos amb algunes tècniques de circ, però pensat per un públic ampli, no estrictament infantil, doncs els pallassos de Tandarica no són tous. Al contrari, són pallassos amb un punt de dolenteria evident, una mica punks, que són admirats pels infants però que enamoren especialment als seus pares”.

Amb aquest viatge a Colòmbia, és la tercera incursió a Amèrica de Cia. Passabarret, que ja havia participat en dues edicions del Festival Internacional de Teatro Callejero de Matanzas, a Cuba, amb els espectacles “Tandarica Circus” i “Convictus”. Ha estat possible gràcies al suport de l'Institut Ramon Llull. “Aquests tipus de pallasso cirquero connecta molt bé amb el públic llatinoamericà, doncs usa un llenguatge molt directe i, sobre tot, interactua constantment amb l’entorn i el públic. Ens agradaria poder seguir explorant aquest mercat”, comenta David Sancho. Tanmateix, aquesta temporada ha estat prolífica per Passabarret, ja que també han passat per festivals del País Basc, Castella i Lleó, Castella La Manxa, Comunitat Valenciana o Extremadura.

Actualment, Cia. Passabarret ha engegat el curs a la seva pròpia escola de circ, La Circoteca, ubicada al nucli urbà de Valls, i ara prepara dos noves produccions de cara al 2018, doncs ja fa tres anys que no estrena cap nou espectacle. Cal dir que durant aquests anys també han impolsat la creació externa per altres companyies, doncs La Circoteca és també un centre de creació de circ que treballa i produeix espectacles i els acompanya al mercat professional. Els nous espectacles de la factoria Passabarret s’estrenaran a partir de la propera primavera.

FOTOS:


  • L'espectacle ‘Tandarica Circus’ tanca la temporada 2017 amb una minigira per Colòmbia
  • L'espectacle ‘Tandarica Circus’ tanca la temporada 2017 amb una minigira per Colòmbia
  • L'espectacle ‘Tandarica Circus’ tanca la temporada 2017 amb una minigira per Colòmbia
  • L'espectacle ‘Tandarica Circus’ tanca la temporada 2017 amb una minigira per Colòmbia
Recomana-ho