09/08/2018

Tortell Poltrona, cap de cartell del primer 'Xeic de Clowns', el festival de pallassos de Gandesa


El proper 11 d’agost Gandesa es convertirà en la capital dels pallassos a la província de Tarragona, tot encetant la primera edició del festivalet ‘Xeic de Clowns’. Quatre actuacions i dues activitats formen el cartell d’aquesta primera edició, amb esperit continuista, i que pretén apropar les arts clownesques a la Terra Alta. El prestigiós pallasso Tortell Poltrona és el reclam més important d’aquest petit festival, presentant el seu espectacle ‘Post-Clàssic’ al Cinema Coliseum.

 

El dia escollit és l’11 d’agost, un dissabte en què Gandesa es posarà el nas de pallasso per acollir les primeres passes d’aquest festivalet, ‘Xeic de Clowns’, que portarà diferents propostes de circ, clown i humor al carrer. La jornada arrencarà al matí, a les onze, a la Plaça del Comerç, on s’instal·larà un taller de circ en què petits i grans podran convertir-se, per una estona, en aprenents d’artista. Equilibris, xanques, plats xinesos, boles d’equilibri una infinitat d’elements que donaran pas a l’actuació del pallasso Albert Vinyes, ‘Betu el Pallasso’. Es tracta d’un personatge extravertit i foll que utilitza la màgia, els malabars, el monocicle o la participació del públic per triomfar. Finalment, per combatre la calor, s’hi instal·larà una piscina de punteria perquè tothom pugui jugar a afinar el seu encert. El sistema és fàcil: damunt de la piscina s’hi col·loca una víctima, mentre la resta miren d’encertar a una diana que activa un mecanisme que fa caure al primer a l’aigua. Una activitat tan divertida de practicar com de mirar, clàssica de les fires americanes, i que convida a portar el banyador i la tovallola a tothom qui hi vulgui participar.

 

Ja a la tarda, la companyia reusenca Mortelo&Manzani, que enguany han estat els ensinistradors de l’Elefant de la Fira Trapezi, presentaran el seu nou espectacle Absurditties a la mateixa plaça, a partir de les sis de la tarda. Mortelo&manzani són un duo histriònic, que utilitza molt poc text en les seves funcions i que utilitza tècniques de circ i música en directe en els seus muntatges. Un cop acabi aquest espectacle, al voltant de les set de la tarda, aterrarà (literalment) el Capitán Maravilla al Pati de les Escoles Velles. Sota aquest pseudònim trobarem al còmic David Morales, procedent de Málaga, amb un espectacle unipersonal que l’ha portat a triomfar a pràcticament tot el circuit nacional de circ i pallassos de carrer, guanyant fins i tot el premi del públic de les Festes de la Mercè de Barcelona. El seu estil és molt particular, amb un humor mordaç i absurd que atrapa als més petits però que enamora als més grans. Un superheroi que ofereix un espectacle desternillant amb el qual, segons explica ell mateix, “pot canviar-te la vida… o prendre-te-la”.

  

El plat fort d’aquesta primera edició serà el que posarà el punt final al festivalet. Tortell Poltrona, que presentarà a dos quarts de nou al Cinema Coliseum el seu espectacle Post-Clàssic. Un recull dels millors números del repertori de Tortell Poltrona, emmarcats en un espectacle que conté l’essència del pallasso de sempre i el repte d’alternatives innovadores. Poltrona, un dels pioners europeus en la renovació del pallasso, és carismàtic i tendre, contundent i ferotge, amb una càrrega d’energia inesgotable que combina la innocència i la trapelleria. Un personatge que en trepitjar l’escena ja conquista a l’espectador amb la seva innata i còmplice humanitat, capaç de convertir en creïble la més insòlita de les propostes. Aquest serà l’únic espectacle de pagament de la jornada, amb un preu popular i únic, de cinc euros per entrada. Les entrades es podran comprar a l’Ajuntament de Gandesa o a la taquilla del cinema.

 

Aquesta primera edició del ‘Xeic de Clowns’ és una iniciativa de l’Ajuntament de Gandesa, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la producció de La Circoteca de la companyia Passabarret.

FOTOS:


  • Tortell Poltrona, cap de cartell del primer 'Xeic de Clowns', el festival de pallassos de Gandesa
  • Tortell Poltrona, cap de cartell del primer 'Xeic de Clowns', el festival de pallassos de Gandesa
  • Tortell Poltrona, cap de cartell del primer 'Xeic de Clowns', el festival de pallassos de Gandesa
  • Tortell Poltrona, cap de cartell del primer 'Xeic de Clowns', el festival de pallassos de Gandesa
Recomana-ho